Alferne på heden

Eventyr af H.C. Andersen udgivet i 1831.

Askepot

Folkeventyr som kan genfindes i forskelligartede udgaver i størstedelen af verden. Er især kendt i Charles Perraults og Brødrene Grimms udgave og i Disneys filmatisering

Den lille havfrue

Eventyr af H.C. Andersen skrevet og udgivet i 1837.

Det sunkne kloster

Eventyr af H.C. Andersen udgivet i 1831.

Dykkerklokken

Eventyr af H.C. Andersen udgivet i 1827.

Dødningen

Eventyr af H.C. Andersen udgivet i 1830.

Et børneeventyr

Eventyr af H.C. Andersen udgivet i 1831.

Fortællingen om Aladdin og den Vidunderlige Lampe

En af fortællingerne fra Tusind og én nat, som er det vigtigste værk i den ældre arabiske fortællekunst. Aladdin var oprindeligt et mellemøstligt folkeeventyr der slet ikke var en del af de arabiske udgaver af Tusind og én nat, men den tidligste europæiske oversættelse medtog eventyret, og det begyndte de arabiske udgaver derefter også at gøre. Det handler om den fattige dreng Aladdin som får en djinn i sin besiddelse og hvordan han efterfølgende bruger den til at gøre sin lykke.

Fyrtøjet

Eventyr af H.C. Andersen udgivet i 1835.

Grantræet

Eventyr af H.C. Andersen skrevet og udgivet i 1844.

Hans og bønnestagen

Folkeeventyr der især er kendt i Joseph Jacobs udgave fra 1890. Hovedpersonen Jack er også hovedperson i mange andre folkeeventyr hvor hans rolle også er som den snarrådige og ofte amoralske trickster.

Junglebogen

Fortællinger af Rudyard Kipling. Mange omhandler den forældreløse dreng Mowgli som er opfostret af ulve, og de resterende fortællinger er forskelligartede dyrefabler.

Kaas jagt

En af Junglebogens Mowglihistorier skrevet af Rudyard Kipling. Mowgli bliver bortført af aberne, og Baloo og Bagheera må med hjælp fra slangen Kaa forsøge at redde ham.

Lille Kylling

Fabel der kendes helt tilbage i antikken om en kylling der er overbevist om at himlen er ved at falde ned. Indsamlet i Danmark af Just Mathias Thiele.

Mowglihistorier

Samling af de fortællinger fra Junglebogen og dens fortsættelse der omhandler drengen Mowgli. Skrevet af Rudyard Kipling.

Mowglis brødre

En af Junglebogens Mowglihistorier skrevet af Rudyard Kipling, hvori Mowgli ankommer til ulveflokken som spæd.

Potowatomis datter

Myte af Johannes V. Jensen om jegets oplevelse af at se Potowatomis udødelige datter i Nordamerika.

Rapunzel

Eventyr der siden 1600-tallet er nedskrevet i forskelligartede udgaver i Europa. Er især kendt i Brødrene Grimms udgave.

Rikki-tikki-tavi

En af fortællingerne fra Junglebogen skrevet af Rudyard Kipling, hvori desmerdyret Rikki-tikki-tavi forsøger at beskytte en familie mod havens kongekobraer.

Skønheden og udyret

Fortælling som kan genfindes i forskelligartede udgaver i hele den vestlige verden. Er kendt i Jeanne-Marie Leprince de Beaumonts udgave og i utallige moderne adaptationer.

Snedronningen

Eventyr af H.C. Andersen skrevet og udgivet i 1844.

Snehvide

Folkeventyr som kan genfindes i forskelligartede udgaver i både Europa, Afrika og Mellemøsten. Er især kendt i Brødrene Grimms udgave og i Disneys filmatisering.

Snemanden

Eventyr af H.C. Andersen udgivet i 1861.

Tiger, tiger!

En af Junglebogens Mowglihistorier skrevet af Rudyard Kipling, hvori Mowgli forsøger at blive accepteret i en menneskelandsby og igen møder tigeren Sherakhan.

Tornerose

Folkeeventyr der især er kendt i Europa. Brødrene Grimms udgave og Disneys filmatisering er de udgaver flest i dag kender til.

Troldmandens lærling

Digt af Johann Wolfgang von Goethe fra 1797 om en troldmandslærling der forsøger sig med en besværgelse han ikke kan styre. Bygger på en fortælling helt tilbage fra antikken som er bevaret i Lukians Løgneren.

Tusind og én nat

Tusind og én nat er det vigtigste værk i den ældre arabiske fortællekunst.

Tusind og én nats rammefortælling har kongen dræbt sin hustru, og har nu fået for vane at dræbe de unge kvinder han gifter sig med efter bryllupsnatten. Hans seneste giftermål, Sheherezade, formår dog at redde livet ved hver eneste nat at fortælle kongen nye eventyr.

Den tidligste kendte udgave er fra 800-tallets Baghdad og var allerede dengang en blanding af fortællinger med oprindelse i både Egypten, Indien, Persien og Mesopotamien. I løbet af middelalderen findes mange forskellige udgaver af Tusind og én nat der dog alle har en fælles kerne på omtrent 300 nætters fortællinger. Dengang var fortællingerne primært en del af den mundtlige fortælletradition hvor professionelle fortællere hver havde deres eget repertoire og deres egne udgaver, og de løbende nedskrivninger afspejler denne rige variation. Organiserede og omfattende nedskrivninger tog først til da man i Europa fattede interesse for Tusind og én nat i 1700-tallet, og de senere arabiske udgaver er også påvirket af de tidlige europæiske oversættelser.

Værkets udbredelse i Europa var med til at forme Vestens fordomme om det geografisk omskiftelige "Orienten" som et fundamentalt anderledes sted der med dets mystik og erotik stod i modsætning til den europæiske fornuft.

Tællelyset

Eventyr af H.C. Andersen skrevet i 1820'erne.